Verkeersexamen Bernisse

inloggen voor leerkrachtenBernisse - Logo

 

Goed leren en oefenen is altijd belangrijk voor een examen. Voor een verkeersexamen is het natuurlijk belangrijk dat je de verkeersregels kent en de betekenis van de verkeersborden. Ook een
veilige fiets en weten hoe jij je moet gedragen in het verkeer bepalen of je straks slaagt voor je verkeersexamen.

Wanneer je tijdens het praktisch verkeersexamen alleen maar aan het zoeken bent welke route je moet fietsen, is de kans dat je bijvoorbeeld vergeet om je hand uit te steken erg groot. Daarom is het belangrijk dat je vooraf de route een paar keer gaat fietsen en goed weet hoe de route is. Fiets de route een keer terwijl je ouders achter je fietsen. Laat hen kijken of je altijd denkt aan je hand uitsteken en over je schouder kijken, of je de voorrangsregels goed toepast, of je voldoende rechts rijdt.

Fiets de route ook een keer met een vriend of vriendin en kijk hoe het is om samen te fietsen; wanneer blijf je naast elkaar fietsen en wanneer ga je achter elkaar fietsen, geef je elkaar wel voldoende ruimte bij het nemen van een bocht? Als alleen je vriend zijn hand uitsteekt is niet voldoende, dat zul je ook zelf moeten doen. Een automobilist weet immers niet dat jullie bij elkaar horen. Tijdens het examen ga je ook in een groepje fietsen. Maar iedereen wordt afzonderlijk beoordeeld. Dus wanneer je vriendin door rood rijdt en jij rijdt achter haar aan, dan zijn jullie allebei gezakt. Je moet in het verkeer je eigen keuzes maken! 

Hieronder staan wat uitwerkingen van de route die je tijdens het examen moet gaan fietsen. Je kunt deze gebruiken om de route te gaan oefenen. Maar nogmaals, alleen het bekijken van deze uitwerkingen is echt niet voldoende, je zult de route echt een paar keer moeten gaan fietsen!! 

De routebeschrijving: 

Door op onderstaand boekje te klikken open je de papieren routebeschrijving met foto’s

Bernisse - voorkant routebeschrijving website

Er is ook een verkorte versie (zonder foto’s) van de routebeschrijving. Deze vind je hier

De route als film

Je kunt de route ook als filmpje bekijken:

 

Er is ook een versie waarin sommige delen versneld worden afgespeeld. Deze film is 10 minuten korter en vind je hier

De route in Google Maps

Bekijk de route als plattegrond:
open de plattegrond in GoogleMaps door er op te klikken

Bernisse - plattegrond website

Een veilige fiets

Voor het verkeersexamen worden alle fietsen gecontroleerd. Natuurlijk wel zo handig als je thuis eerst zelf kijkt of jouw fiets veilig is. Zo weet je zeker dat hij straks wordt goedgekeurd. Door op onderstaande afbeelding te klikken kom je op een pagina waarop je kunt zien waar tijdens de fietsenkeuring allemaal op wordt gelet.

Fietsenmaker