Een spannende tijd
Is je CITO-score al bekend? Ben je al op de open dagen van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs gaan kijken? Het einde van groep 8 is een spannende tijd. Het voortgezet onderwijs is een grote verandering, nieuwe klasgenoten en leerkrachten, andere vakken… weinig blijft hetzelfde. De nieuwe route van en naar school lijkt op het eerste gezicht de minst spannende verandering.
Dat kan ik me heel goed voorstellen. Helaas laten de cijfers zien dat er in de eerste maanden van het nieuwe schooljaar een stijging is in het aantal verkeersslachtoffers, met name onder jongeren zoals jij die in de eerste klas zitten. Het fietsen van de nieuwe – vaak langere – route, het fietsen in een groep, een hele zware tas met boeken meenemen, het zijn allemaal zaken die de nieuwe route gevaarlijk kunnen maken.
Misschien ga jij niet op de fiets naar het Voortgezet Onderwijs maar met het openbaar vervoer, zoals de bus, tram of trein. Ook dat is een hele nieuwe uitdaging waarin je veel mensen tegenkomt, de bus kunt missen of je (ov-chip)kaartje of abonnement kwijt kunt raken.
Verken de nieuwe route
Daarom is het verstandig de route naar je nieuwe school voor de zomervakantie een aantal keer te gaan verkennen. Vanzelfsprekend doe je dit op dezelfde manier als dat je volgend jaar naar school gaat, dus lopend, op de fiets of met het openbaarvervoer.
Kijk wat moeilijke of lastige verkeerssituaties zijn, bespreek de situatie ter plekke met je ouders. Maak met je ouders ook afspraken over wat je moet doen als iemand je lastigvalt, je een lekke band krijgt of je de bus gemist hebt.
Ga je straks met een aantal vrienden of vriendinnen naar je nieuwe school, oefen de route dan ook een keer samen met hen.
Wacht niet tot in de schoolvakantie met de verkenning. Dan is het namelijk stiller op straat en is het verkeersbeeld veel rustiger dan dat je dadelijk zal meemaken.
Bagage
Volgend jaar heb je veel meer mee te nemen naar school. Zorg dat dit op een veilige manier kan gebeuren, achter op de bagagedrager onder goede snelbinders of in een stevige rugzak. Stop de schooltas niet te vol, niet alle boeken hoeven iedere dag mee naar school. Tassen aan het stuur is vragen om moeilijkheden! Er zijn ook speciale rekjes voor op je bagagedrager waar je een rugtas aan kunt vastmaken.
Check je fiets
Een veilige fiets is onmisbaar. Maak van de schoolvakantie gebruik om je fiets eens goed na te kijken. Let even extra op de snelbinders als je daar straks je schooltas onder gaat vervoeren. Neem eens een kijkje op https://www.wittenberg-verkeerseducatie.nl/fietsenkeuring/
Val op in het verkeer
Verlichting is niet alleen om te zien, maar vaak nog belangrijker om gezien te worden. Let zelf ’s avonds maar eens op de uit het niets opduikende onverlichte fietsers en denk eens aan de gevaren daarvan. Automatische batterij- verlichting is even een aanschaf maar het overwegen zeker waard.
Denk na en praat met je ouders over verkeersgedrag
Veel kinderen doen graag stoer in het verkeer. Snel nog even door rood licht rijden, treiteren op de fiets, trekken aan elkaar en elkaars bagage. Stoer gedrag is levensgevaarlijk.
Praat eens met je ouders over groepsgedrag. Het komt al te vaak voor dat scholieren blindelings achter elkaar aan fietsen zonder zelf uit te kijken.
Zorg dat je je ’s morgens niet hoeft te haasten. Sta op tijd op en zorg dat de schooltas de avond tevoren is ingepakt. Haast in het verkeer zorgt ervoor dat je minder goed oplet.
Je mobieltje en muziek in het verkeer
Het gebruik van een smartphone op de fiets is verboden. Afleiding en het niet goed kunnen horen of er verkeer aankomt is erg gevaarlijk. Zet de meldingsgeluiden van je telefoon uit zodat je ook niet in de verleiding komt om te kijken naar dat nieuwe berichtje. Muziek luisteren? Doe alleen het rechter oortje in en zet de muziek niet te hard.
Wist je dat er een app is die je helpt je mobiel niet te gebruiken op de fiets? Kijk een op https://www.interpolis.nl/verzekeren/slimme-oplossingen/phono
Een politieagent over STOER GEDRAG
“Op die eerste dagen in september als je naar je nieuwe school fietst, dan voel je je vaak toch een beetje onzeker. En dan heb je je gedachten niet zo bij het verkeer. Daarom is het belangrijk om je schoolroute al van tevoren te verkennen”, zegt de agent. “Kijk, als je een slecht rapport hebt en je blijft zitten dan is dat niet leuk. Maar na een tijdje denk je daar niet meer aan. Haal je in het verkeer een slecht rapport, dan kunnen er heel wat ernstigere dingen gebeuren! Je kunt je leven lang last houden van een ongeluk bijvoorbeeld!” Onze agent heeft vaak gezien dat scholieren graag stoer doen in het verkeer. Laatst nog, bekeurde een collega agent een jongen die wel eens even door rood licht reed om stoer te zijn voor zijn groep vrienden. “Nou, die jongen ging af voor de groep, hij werd van zogenaamd stoer een enorme sukkel! Iedereen lachte hem uit”. Daarom is de tip van deze agent: “Doe wat je zelf wilt, let op je eigen zaken. Fiets niet blindelings achter de groep aan en ga zeker niet stoer zitten doen in het verkeer!”