De scholen zijn weer begonnen – overige verkeersdeelnemers

Schoolgaande jeugd vraagt uw begrip! Verkeersdeelnemers

Na de vakantie moet iedereen weer een beetje wennen aan het drukke verkeer. Kinderen zijn nog vol van de vakantie en het begin van een nieuw schooljaar. Veel kinderen lopen of fietsen een nieuwe route naar een nieuwe school. U moet waarschijnlijk ook weer wennen aan schoolgaande kinderen in het verkeer.

In de eerste maanden na de zomervakantie zijn dan ook de meeste jeugdige verkeersslachtoffers te betreuren. Met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ wordt gevraagd wat extra aandacht voor elkaar te hebben.


Wat kunt u doen?

Automobilisten kunnen veel doen om het verkeer veiliger te maken voor de schoolgaande jeugd. We zetten de punten waar u op kunt letten eens op een rij:

  • Rijd 30 kilometer per uur in een woonwijk.
  • Bent u ervan bewust dat kinderen onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen in het verkeer. Als ze alleen fietsen, maar zeker in een groep.
  • Denk aan brommers en scooters op de rijbaan
  • Denk aan de verkeersregel: verkeer van rechts heeft voorrang.
  • Geef voetgangers die op een zebrapad willen oversteken ook de voorrang waar ze recht op hebben.


30 km per uur

Is 30 km per uur in een woonwijk niet wat langzaam? Als u 50 km per uur rijdt heeft u in de tijd die u nodig heeft om te reageren (1 seconde) zo’n 14 meter afgelegd, dus nog voordat u begint met remmen. Rijdt u 30 km per uur dan staat u na ongeveer 12 meter stil (reactietijd + remweg). Dus met andere woorden: waar u met 50 km per uur het rempedaal nog niet heeft aangeraakt staat u met 30 km per uur al stil.
Ook de gevolgen bij een eventuele aanrijding zijn bij 50 km per uur aanzienlijk ernstiger dan bij 30 km per uur. Een voetganger of fietser die met 50 km per uur wordt aangereden overlijdt in ongeveer 50% van de gevallen. Bij 30 km per uur heeft dezelfde voetganger of fietser een overlijdensrisico van 5%.

De verkeersveiligheid van de, schoolgaande, jeugd is een zaak van veel partijen. Daarom is voor alle doelgroepen informatie op deze website te vinden. Kijk ook eens naar deze pagina’s.