Smartphonegebruik in het verkeer

Het smartphonegebruik in het verkeer blijft een probleem. Er wordt van alles verzonnen om het gebruik tegen te gaan of minder onveilig te maken. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is een pilotproject gestart met een zogenaamde ‘+Lichtlijn’. Deze lichtlijn is aangebracht in het straatwerk bij verkeerslichten. De +Lichtlijn bestaat uit een met LED verlichte strip die is gekoppeld aan de verkeerslichten en licht rood of groen oplicht. Het idee is dat bij het gebruik van een smartphone altijd omlaag wordt gekeken en de smartphonegebruiker dan toch ziet of het verkeerslicht op rood of groen staat.

 

Nadeel

Allereerst vraag ik me af of een dergelijk lijn door smartphonegebruikers wel wordt opgemerkt. Maar een groter nadeel van deze oplossing vind ik dat we weggebruikers gaan faciliteren in een zeer verkeersonveilige bezigheid. De boodschap is “kijk maar lekker op je smartphone, wij passen wel op voor je”. Maar dergelijke oplossingen zullen nooit overal worden toegepast en bij een volgende kruising loop je in je telefoon verzonken zo de straat op.

 

Afhankelijkheid

Ik realiseer me dat we veel tijd doorbrengen in het verkeer en dat het voor sommige mensen moeilijk is om de smartphone even te laten voor wat het is. Niet alleen vanwege de angst om die ene status-update te missen of om snel iets te appen voordat het thuis vergeet te zeggen. Maar we gebruiken de smartphone ook steeds meer voor belangrijke zaken. Zo is de bel-boom op scholen vaak vervangen voor een groepsapp. Reacties worden snel verwacht en aanhoudende piepjes en knipperende ledjes maken ons nieuwsgierig.

 

Gedragsverandering

Zelf zie ik de oplossing meer in een gedragsverandering. Maak gebruik van alle gemakken die een smartphone biedt, maar laat het niet je leven beïnvloeden. Durf het geluid of de telefoon in zijn geheel uit te zetten. Niet alleen in het verkeer, maar ook tijdens een vergadering of aan de eettafel. Verwacht ook niet gelijk een reactie op een bericht dat je hebt gestuurd. Ik weet dat het gebruik van de smartphone heel normaal is, maar dat was een glas op tafel met sigaretten erin voor de visite vroeger ook. We moeten weer even de balans weten te vinden. Misschien dat een goede campagne, zoals de BOB-campagne, of een verbod, zoals de verplichting van de autogordels of de bromfietshelm, hierin kunnen helpen.

 

Kleurenblindheid

Overigens heeft ongeveer één op de twintig mannen last van een vorm van rood-groenkleurenblindheid, hierdoor kan hij niet of niet goed onderscheid maken tussen rood- en groentinten. Dus één soort lijn voor beide kleuren is ook niet echt een goed idee.

In 2014 was er sprake van een innovatief verkeerslicht met slechts één lamp, de Traffic Display. Het RGB-Led display kon diverse kleuren en vormen weergeven, Rood als een vierkant, oranje een driehoek en groen een cirkel. Zo zou kleurenblindheid geen probleem meer zijn. Maar voor een kleurenblinde – die nooit op zijn kleurwaarneming kan vertrouwen – is de positie van het brandende licht primair en de kleur bijzaak.

Doe een test hoe het zit met uw kleurwaarneming. 

 

Nieuw?

Nieuw is de uitvinding van de lichtstreep overigens niet. In 2016 zijn er in Keulen al LED-lichten in de straat gemaakt die rood knipperen als het verkeerslicht, 2 meter boven de grond, ook op rood staat.
Ook zijn er verkeersborden die waarschuwen voor smartphone gebruikers of de gebruikers oproepen hun telefoon even te laten voor wat het is.