Vervoer van kinderen – scholen

Leerlingenvervoer

Soms wilt u met de leerlingen onder schooltijd ergens naar toe, bijvoorbeeld voor een excursie of met schoolkamp. 

Natuurlijk is het leuk om dergelijke uitstapjes op de fiets te doen, zeker wanneer u daar dan ook nog eens een leuke en leerzame verkeersles van maakt. Maar soms zijn afstanden te groot en moet er gebruik gemaakt worden van ouders die met auto’s willen rijden of het inhuren van een bus. Hieronder vindt u wat aandachtspunten.

U kunt de afspraken ook opnemen in een protocol zodat deze voor alle partijen duidelijk zijn en niet steeds opnieuw opgezocht hoeven te worden. U kunt hier een aantal voorbeelden van dergelijke protocollen downloaden (met dank aan de betreffende scholen en Veiligheid.nl):

Vervoer van leerlingen door hulpouders

Wanneer u ouders vraagt om leerlingen onder schooltijd te vervoeren is het verstandig hierover vooraf afspraken te maken. Dit komt de verkeersveiligheid van de leerlingen ten goede en voorkomt eventuele discussies achteraf.

Zaken waar u aan kunt denken zijn:

  • Alle leerlingen moeten tijdens het vervoer een gordel dragen, waarbij voor iedere leerling een eigen gordel moet zijn. Er mogen dus niet meer leerlingen in een auto vervoerd worden dan er gordels aanwezig zijn. Inventariseer vooraf hoeveel leerlingen er door een ouder meegenomen kunnen worden zodat u voldoende veilige zitplaatsen voor de leerlingen heeft.
  • Eventueel kunt u aan ouders vragen of zij autostoeltjes en zittingverhogers die niet meer gebruikt worden aan school willen schenken. Op deze manier kunt u de stoeltjes gebruiken wanneer er leerlingen vervoerd moeten worden.
  • Zorg dat alle ouders een telefoonnummer hebben waarop ze de school of de leerkracht kunnen bereiken. Zorg ook dat u nummers heeft van alle ouders die rijden.
  • Geef de ouders ruim van te voren het adres waar heen gereden moet worden en eventueel een routebeschrijving.
  • Laat de ouders individueel rijden, rijden in een groep is lastiger en onveiliger.
  • Spreek met de ouders af waar ze hun auto bij school moeten parkeren. Soms is het verstandiger iets verder van school op een veilige plek te parkeren. Zo worden de andere leerlingen die naar school komen niet gehinderd en wordt er ook niet op fietsstroken of de stoep geparkeerd.
  • Onder schooltijd zijn leerlingen meestal verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering van school. Ouders en hun auto’s vallen hier meestal niet onder. Het is verstandig dit vooraf goed na te kijken. Schade veroorzaakt aan de auto of schade veroorzaakt met de auto aan derden moet worden verhaald op de autoverzekering van de besturende ouder. Let wel: indien de besturende ouder een WA of WA beperkt casco verzekering heeft is schade aan de auto veroorzaakt door die bestuurder niet verzekerd.
  • Op deze website vindt u op de pagina voor ouders enkele tips waarop gelet moet worden wanneer er kinderen in een auto vervoerd worden. Geef deze tips vooraf aan de ouders.
  • Bespreek vooraf met de leerlingen hoe zij zich in de auto moeten gedragen.

Vervoer van leerlingen per bus

Ook wanneer de schoolexcursie met een gehuurde bus plaatsvind is het zinvol een aantal zaken van te voren te regelen.

  • Geef bij het boeken van de bus aan waar deze moet parkeren. Houd hierbij ook rekening met de rijrichting zodat de leerlingen veilig aan de stoepkant kunnen instappen. Nog veiliger is het om bijvoorbeeld op een parkeerplaats in de buurt van de school af te spreken. Zeker wanneer er ook een hoop bagage moet worden ingeladen, want dat gebeurd juist vaak aan de andere kant (wegkant) van de bus. Regel eventueel tijdig met de gemeente of wijkagent dat de straat op het haal- en brengmoment even wordt afgesloten.
  • Geef bij het reserveren van de bus ook aan dat u een bus met gordels op alle zitplaatsen wilt. Maak met de begeleiders afspraken dat zij toezien op het dragen van de gordels.
  • Zeker wanneer leerlingen langer van huis zijn en er bagage mee moet, zullen ouders sneller met de auto naar school komen. Maak afspraken met de ouders waar ze dan het beste kunnen parkeren zodat ander (school)verkeer niet wordt gehinderd.
  • Bespreek vooraf met de leerlingen de gedragsregels in de bus. Noem hierbij zeker het verplicht dragen van de autogordel.
  • Plaats leerlingen die last hebben van wagenziekte voor in de bus. Vertel hen dat ze het beste naar buiten kunnen blijven kijken (vooral door de voorruit).
  • De busreis kan ook een leuke les zijn. Bekijk vooraf met de klas de route die jullie gaan rijden. Welke interessante punten gaan jullie allemaal passeren. Wat is het hoogste en laagste punt dat jullie passeren, door welke provincies wordt er gereden. Afstand, snelheid en benzineverbruik leveren een aantal leuke rekensommen op. Maak eventueel een quiz voor onderweg (hoeveel MacDonald’s heb je gezien, welke plaatsnaam met een ‘Z’ erin komen we tegen, ….). Weten de leerlingen het antwoord op onderstaande vraag?

Welke kant rijdt deze bus op?

bus-plaatje

bus-antwoord